Spring naar hoofdinhoud Spring naar hoofdnavigatie

RaPoDi.nl

Verhalen voor ieder kind

RaPoDi.nl

Maxim en zijn band

Het is woensdagavond. Maxim heeft met zijn vrienden afgesproken. Hij pakt zijn gitaar, trekt zijn jas aan en roept naar zijn ouders: "Ik ga naar Ben. Doei!"
"Wacht even!" roept zijn vader en hij komt al aan lopen. "Waarom heb je je gitaar mee? Hoe laat ben je terug?"
"Ik ga met m'n vrienden muziek maken. Niets mis mee, toch? We willen vanavond gewoon spelen. Ik weet niet hoe laat ik terug ben. Ik heb een sleutel mee."
"Je zorgt maar dat je om tien uur thuis bent en anders krijg je huisarrest." zegt vader.
"Laat me toch eens met m'n vrienden muziek maken! Ik ben geen klein kind meer! Ik mag ook niets!"
"Geen grote mond, anders blijf je maar hier!" roept vader geïrriteerd.
"Prettige avond!" roept Maxim en hij gooit de deur achter zich dicht. Dat gedoe altijd met pa. Het lijkt wel of pa jaloers is. Maxim wil gewoon lekker muziek maken. Daar is toch niets verkeerds aan. Moeder doet tenminste niet zo moeilijk.
Als vader weer in de kamer komt, zegt moeder: "Laat die jongen toch. Wees blij dat hij niet buiten rond hangt. Het is toch fijn dat hij vrienden heeft. Wees trots dat hij muziek kan maken. Maar met dat gemopper van jou, jaag je hem alleen maar meer de deur uit. Valt het je niet op dat zijn vrienden nooit hier komen?"
Daar heeft pa nooit bij stil gestaan.

Ondertussen komt Maxim bij Ben aan. Gerrit en Dave zijn er al. Als hij binnenkomt, zegt Gerrit: "Wat kijk jij chagrijnig! Heb je geen zin of zo?"
"Ach, pa zat weer te zeuren. Ik kan nooit iets goed doen bij die man. Altijd commentaar."
Ben gaat achter zijn drumstel zitten, Dave achter de piano en Gerrit en Maxim pakken hun gitaar.
Als ze eenmaal spelen, gaan ze alle vier helemaal op in de muziek. Van Maxims irritatie is niets meer te merken. Behalve dat hij gitaar speelt, zingt hij ook. De ene na de andere song wordt ten gehore gebracht. Nu zingt Ben tweede stem.
Na een uur komt Bens vader met een blad met vier mokken koffie naar boven. "Zo jongens, dat klinkt goed. Spelen jullie nu alleen voor jezelf? Jullie kunnen wel gaan optreden. Vraag eens bij bar Hendrix. Misschien mogen jullie daar wel spelen. Zo krijgen jullie een beetje bekendheid. Je kunt het op zijn minst vragen."
Dave antwoordt: "Ja jongens, gaaf. Zullen we morgenavond langs gaan om te vragen of dat mag?"
Maxim zegt: "Dat lijkt me een goed plan. We hebben al best veel nummers onder de knie. Het moet lukken om twee uur vol te spelen."
Ben zegt: "Maar dan moeten we ook een naam hebben."
Waarop Gerrit antwoordt: "Ik weet wat. Wat vinden jullie van 'Coolbo'?"
De vrienden vinden het prima.
"Wauw! Vanaf nu zijn we 'Coolbo'." zegt Dave.
Als ze de koffie op hebben, gaat de vader van Ben weer naar beneden en zegt tegen zijn vrouw: "Het klinkt echt goed wat die jongens doen. Volgens mij trekt Hendrix best wel klanten, als ze daar zouden spelen."
"Als ze dan mogen optreden, wil ik ook wel kijken. Het is alweer een poos geleden dat wij een avondje uit zijn geweest." zegt Bens moeder.

Nadat Bens vader weer weg was, zijn ze weer gaan spelen. De vrienden zijn zo in hun muziek verdiept, dat het half elf is, als ze het wel genoeg vinden voor vandaag. Als Maxim ziet hoelaat het is, betrekt zijn gezicht en zegt: "Nou, dat belooft weer wat. Ik moest van die mopperkont om tien uur thuis zijn."
"Je pa moet niet zo moeilijk doen. Je bent zestien en mag toch wel lol maken met je vrienden. We doen niets verkeerds!" zegt Gerrit.
Maxim pakt zijn gitaar in en gaat naar huis. Als hij thuiskomt, ligt zijn vader al in bed. Zijn moeder loopt nog in de keuken en zegt: "Hebben jullie fijn gespeeld?"
"Ja," zegt Maxim "het ging echt lekker. Bens pa had een goed idee. We gaan morgen vragen of we bij bar Hendrix op mogen treden."
"Dan moeten jullie wel erg goed zijn, want de vader van Ben is heel muzikaal."
"Ma, ik hoop dat het lukt en dat pa niet moeilijk gaat doen."
"Ik praat wel met je vader. Ga nu maar gauw naar bed, voordat hij merkt dat je later bent."
Moeder geeft Maxim een zoen en kijkt hem liefdevol aan.
"Welterusten!" roepen moeder en zoon tegelijk en ze moeten beide even lachen. Dan gaat Maxim naar boven.

De volgende avond pakt Maxim zijn jas en wil naar Gerrit gaan om hem op te halen. Nog voordat Maxim bij de deur is, springt pa ervoor en roept: "Waar moet je nu weer heen? Zijn we niet goed genoeg?"
Maxim zoekt de ogen van zijn moeder en zegt: "Ik ga met de jongens naar bar Hendrix."
"Niets ervan!" roept pa kwaad. "Door de week naar de kroeg. Wat denk je wel."
Maxim haalt diep adem en zegt zo rustig mogelijk: "Pap, je weet dat ik niet drink. Bens vader kwam met het idee om bij Hendrix op te treden. Dat willen we vragen."
Vader weet dat de pa van Ben jaren in een bekende band heeft gespeeld en ineens wordt het stil. Als hij de boys naar Hendrix stuurt, moeten ze toch goed zijn.
Vader laat Maxim gaan. Stil kijkt hij naar zijn vrouw.
"Ja, lieverd. Je mag je zoon laten gaan. Hij is een verstandige jongen en loopt niet in zeven sloten gelijk. Laat hem gaan. Geef hem dat vertrouwen. En tussen haakjes: Ik sprak de moeder van Ben vandaag en wij hebben afgesproken dat als de jongens bij Hendrix mogen spelen, we naar het optreden gaan. Doen mij, je zoon en jezelf een plezier en ga dan mee."
De jongens hebben geluk, want Hendrix is meteen voor. "Hé, maar jij bent dus een zoon van Dorus. Als je net zo goed bent als je vader? Die man is muzikaal!" zegt hij tegen Ben.
"Pa vindt ons goed."
"Nou, dat zegt wel wat. Hé, wat zouden jullie zeggen van zaterdag over vier weken?"
"Ja gaaf, prima!" roepen de boys wild enthousiast.

Als het de bewuste zaterdag is, kijkt Maxim zijn pa aan en zegt: "Ik weet dat je het moeilijk vindt, maar ik zou het super vinden, als je er straks bij bent."
Dit had pa niet verwacht. Hij is geraakt door zijn zoon en weet niets uit te brengen.

De vrienden staan op het podium. De sfeer is goed. De zaal is vol. Opeens ziet Maxim zijn vader staan. De twee kijken elkaar aan en er verschijnt een glimlach op beider gezicht.
Het is goed. Maxim ontspant en de band speelt de sterren van de hemel.

Terug naar boven

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.