Spring naar hoofdinhoud Spring naar hoofdnavigatie

RaPoDi.nl

Verhalen voor ieder kind

RaPoDi.nl

Sinterklaas en de vergissing

Het is november. Sinterklaas is weer in het land. Dorus en Helga vinden het een spannende tijd.
"Mam, gaan we wortelen kopen?" vraagt Helga.
"Waar heb je die voor nodig?"
"Voor in onze schoen. Voor het paard van Sinterklaas."
Moeder glimlacht "Ik ga zo meteen wel even naar de supermarkt. Ik moet toch nog boodschappen doen." De kinderen zijn erg druk bezig met alles wat met de Sint te maken heeft.
"Mogen we mee? Dan kunnen we zelf wortelen uitzoeken."
"Ja, dat wil ik ook!" zegt Dorus.
"Oké, we gaan zo samen naar de winkel."
"Ja!" roepen de kids.

Even later zijn ze in de supermarkt. "Mam, ik wil deze grote wortel." zegt Dorus.
Helga kijkt of ze ook zo'n mooie, grote wortel ziet. "Deze wil ik!" roept ze even later.
Als ze een half uur later weer thuis zijn, gaan de kinderen hun verlanglijstjes maken.
's Avonds zetten de kinderen hun schoen bij de verwarming. Ze stoppen hun wensenlijstje en de wortel voor het paard erin. Dan beginnen ze uit volle borst 'Zie ginds komt de stoomboot' te zingen. Even later klinkt het 'Zie de maan schijnt door de bomen'.
Als ze uitgezongen zijn, zegt Helga: "Mam, zal Sinterklaas nu wel komen? Het waait zo hard."
Moeder antwoordt: "Dat moet je afwachten. Jullie hebben mooi gezongen. Daar wordt de Sint vast blij van. Maar of hij iets in jullie schoen doet, dat weet ik natuurlijk niet. Gaan jullie maar vlug naar bed, des te sneller is het weer ochtend en weten jullie of hij geweest is."
Dorus gaat rustig naar zijn slaapkamer. Hij trekt zijn kleren uit, poetst zijn tanden en gaat in zijn bed liggen. Hij roept: "Welterusten!" en na vijf minuten slaapt hij.
Helga is toch een beetje onrustig. Ze kijkt een beetje bang als ze naar boven loopt. "Mam, wil je nog een verhaaltje voorlezen? Ik vind het wel een beetje eng."
Moeder zegt: "Ga maar lekker liggen. Sinterklaas is wel wat gewend. Hij valt heus niet van het dak en als je lief bent geweest dan denk ik dat hij misschien wel komt."
Helga gaat in haar bed liggen en luistert naar haar moeder. Als het verhaaltje uit is, krijgt ze nog een kusje van haar mama, die zegt: "Ga maar lekker slapen."
Moeder doet het licht uit en Helga draait zich om. Het duurt een hele poos, maar na een paar uur valt ze uiteindelijk in slaap.

Als Dorus en Helga de volgende morgen wakker worden, gaan ze in hun pyjama's naar beneden en lopen naar de verwarming.
Dorus roept al van ver: "Ja, hij is geweest! De wortel is weg. Ook de lijstjes zijn weg. Gauw kijken wat er in de schoen zit!"
En ja hoor, bij allebei zit er iets in de schoen. Dorus trekt het papier van het pakje en juicht: "Lekker chocolade centjes! Wat heb jij?" vraagt hij aan zijn zusje.
Helga maakt haar pakje open en zegt: "Oh lekker, ik heb ook geld van chocolade."
Ze zijn blij met het lekkers en roepen: "Dank u Sinterklaasje!"

Meestal spelen jongens met auto's en technische dingen en meisjes met poppen. Bij Dorus en Helga is het precies andersom. Helga speelt met auto's en Lego en Dorus met barbies. Vandaag bouwt Helga een huis met blokken. Als zij klaar is, vraagt ze aan haar broer: "Wil je met je poppen in mijn huis spelen? Als je hem niet stuk maakt, mag dat."
"Ja, leuk. Dan ga ik met de poppen in jouw huis wonen." Hij zet z'n pop in het huisje.
Ondertussen gaat Helga met de autootjes verder. Als ze uitgespeeld zijn, zegt Dorus zegen zijn zusje: "Ben jij ook nieuwsgierig? Wat we voor Sinterklaas zullen krijgen?"
Helga antwoordt: "Hij heeft onze lijstjes meegenomen. Ik hoop dat hij het niet gek vindt dat jij met poppen speelt en ik met Lego en auto's."
"Dat hoop ik niet." zegt Dorus "Wat moet ik met Lego?"
"Ja en ik houd niet van poppen. Dat getuttel. Laat mij maar bouwen."
Moeder hoort de kinderen en krijgt een glimlacht.

Eindelijk is het dan zover. Het is pakjesavond. De hele dag zijn Dorus en Helga al onrustig. Het is koud vandaag en al vroeg donker. Om half vijf gaan de gordijnen dicht en klinkt er al: "Sinterklaas kapoentje".
Moeder roept: "Jullie zijn wel heel vroeg! Ik weet niet of hij nu al komt. Het is nog maar net donker."
De kinderen trekken zich er niets van aan en zingen uit volle borst door. Na een kwartier komen vader en moeder erbij zitten. Ze drinken koffie en de kinderen een beker warme chocolademelk.
Dorus roept: "Mam, mogen we nu speculaas?"
Moeder antwoordt: "Ja, natuurlijk! Wat dacht jij? Sinterklaas zonder speculaas. Dat kan toch niet!"
Mam geeft iedereen een lekker groot stuk.
Als ze het op hebben, beginnen de kids weer te zingen. Even later horen ze een flinke roffel met de roe op de ramen. De kinderen schrikken en even is het stil. Daarna wordt er nog luider gezongen. Nog meer gebons op de ramen.
Helga kijkt een beetje verschrikt naar haar moeder. Als het lied af is, kijkt Dorus zijn vader aan: "Pap, mogen we kijken of Sinterklaas iets gebracht heeft?"
Vader loopt met de kids naar de buitendeur en doet hem open. Dorus stapt al naar buiten. Als hij iets verderop geroffel op het raam hoort, stapt hij vlug terug naar binnen.
"Wat is dit nu?" zegt pa "Wil jij geen cadeaus?"
Angstig kijkt Dorus naar buiten. Hij luistert of het stil is. Dan stapt hij snel naar buiten, pakt de grote zak en gaat vlug weer naar binnen. Helga heeft het van een afstandje bekeken.
Binnen maakt vader de zak open en pakt een cadeautje. "Voor Helga." leest hij.
Helga pakt het pakje uit. Maar wat is dit nu? Helga heeft een pop in haar handen. Ze kijkt niet zo blij, maar Dorus roept: "Wat een mooie pop!"
Even later krijgt Dorus een pakje. Hij maakt het open. Oh jee, nu heeft hij Lego en roept Helga: "Dat is gaaf!"
Vader en moeder kijken elkaar aan. Moeder zegt: "Volgens mij is de Sint in de war. We moeten maar vragen of jullie met elkaar mogen ruilen."
"Ja!" roepen Dorus en Helga tegelijk.
Vader schrijft een briefje voor de Sint.
Als er nog meer zakken met cadeautjes bij de deur weggehaald worden, zit er in de laatste zak ook een briefje bij. Hierop staat: "Jongens, jongens, wat me nu toch overkomen is. Ik heb het eerste cadeautje van Helga en Dorus verwisseld. Natuurlijk is de pop voor Dorus en de Lego voor Helga. Sorry, sorry, sorry!"
"Gelukkig," zegt Helga "Nu kunnen we spelen."
De kinderen mogen nog even spelen en dan moeten ze naar bed, want het is al laat.
Als Helga in bed ligt, zegt ze tegen haar moeder: "Mam, ik ben wel blij dat Sinterklaas zei dat hij een foutje gemaakt had, want ik vind poppen niet leuk."
"Gelukkig heeft hij jullie briefje gelezen voor dat hij weer terug reed naar Spanje en vond hij het goed dat jullie met elkaar geruild hadden."

De volgende dag op school vertellen de kinderen van de vergissing van de Sint. Alle kinderen luisteren gespannen. Ook de juffrouw luistert.
"Kan Sinterklaas dan ook fouten maken?" vraagt één van de kinderen.
"Ja," zegt juf "zelfs Sinterklaas maakt wel eens een foutje. Maar gelukkig is het goed gekomen en konden Dorus en Helga met elkaar ruilen."

Terug naar boven

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.