Spring naar hoofdinhoud Spring naar hoofdnavigatie

RaPoDi.nl

Verhalen voor ieder kind

RaPoDi.nl

Fwiep en de muziek

In 'Voel-je-blij-land' woont een kikkerfamilie en zij zijn heel muzikaal. Het gezin bestaat uit vader Fwiep, moeder, 2 zonen en een dochter.
Vader Fwiep houdt van het leven en wil graag muziek maken. Hij luistert veel naar muziek, maar heeft nog nooit zelf een instrument bespeeld. Door zijn kinderen heeft hij daar nu zin in.
In 'Voel-je-blij-land' is een kikkerkoor 'Enjoy'. Zij zijn op zoek naar een pianist. Aan Fwiep wordt gevraagd om bij hen piano te komen spelen.
Dit lijkt hem erg leuk en hij zegt meteen: "Ja, gaaf!"
Die woensdagmorgen is hij vroeg aanwezig. De meeste leden kent hij al. Hij springt op de pianokruk.
Maar wat is dat nu. Hij kan niet bij de pedalen, de piano is te hoog. Dit wordt lastig om de pedalen in te drukken.
De dirigent heeft een idee: "Als je nu even gymnastiekoefeningen gaat doen met je tenen," zegt de dirigent "dan kun je met deze aanwijsstok-met-voet, die je tussen je tenen doet, de pedalen indrukken."
"Dat zal moeilijk worden," zegt Fwiep "ik heb van die bibberkikkertenen."
"Probeer het maar," zegt de dirigent.
Fwiep gaat aan de slag met de gymnastiekoefeningen. Hij rekt, hij strekt, hij buigt met zijn kikkertenen en voelt dat z'n tenen langzaam soepel worden.
Hij denkt: "Dit is ongelooflijk. Heb ik al die jaren die bibberkikkertenen gehad en nu kan ik ze ineens rustig ontspannen."
Fwiep gaat op de pianokruk zitten, steekt de stok-met-voet tussen z'n tenen en begint te spelen.
Fwiep blijkt een natuurtalent, want ook al heeft hij nog nooit gespeeld, hij doet het super goed. Hijzelf, de dirigent en het koor zijn verbaasd en Fwiep is heel blij.
Als hij om twaalf uur thuiskomt, zegt hij tegen zijn vrouw: "Wat is dit leuk om te doen, ik kom helemaal tot ontspanning!"
Hij heeft nu geen bibberkikkertenen meer, maar jubelkikkertenen. Hij wil zo graag spelen, dat hij z'n tenen bijna niet stil kan houden.
Zijn vrouw en kinderen zijn zo blij voor hem, dat ze de kikkerdans rondom hem dansen.

Fwiep en de kikkers

Moeder en kinderen hebben iets leuks bedacht. Zij vinden dat Fwiep zo goed kan spelen, dat ze een concert willen organiseren. Ze gaan naar de dirigent en vragen of het koor met Fwiep, op Fwiep z'n verjaardag zal willen spelen. Het moet wel een verrassing voor Fwiep blijven.
Maar wat zijn die kikkers nu vergeten? Kikkers kunnen niet zo goed bedenken wat er bij een concert allemaal geregeld moet worden.
Ze vergeten, dat als ze met Fwiep willen spelen op zijn verjaardag, zij ook samen moeten oefenen.
Moeder en de kinderen zijn alle kikkers in 'Voel-je-blij-land' aan het uitnodigen voor de verjaardag van Fwiep.
De kikkers zijn net één grote familie en hebben er allemaal zin in om naar het feest van Fwiep te komen.
De volgende ochtend is Fwiep nog steeds heel blij. Hij gaat naar zijn werk. Hij begeleidt kikkers die moeilijk kunnen springen van en op de lotusbladeren en van en op de kant.
Het is druk vandaag. Het lijkt wel of iedereen nu naar de andere kant of een ander blad wil. Fwiep doet wat hij kan. Hij heeft de één geholpen en de volgende staat alweer klaar. Hij vraagt: "Waar gaan jullie toch allemaal naar toe vandaag?"
"Oh," krijgt hij te horen "daar kom je nog wel achter. Dat is een verrasssing!"
Fwiep begrijpt er niets van en gaat door met zijn werk.
Op een gegeven moment komt de dirigent erachter, dat als ze met Fwiep samen willen spelen, hij ook de nummers zal moeten kennen. De dirigent zoekt contact met de oudste zoon en overlegt met hem. De jongen heeft een idee. Hij speelt heel goed gitaar, zijn broertje speelt drum en zijn zus zingt.
Als koor 'Enjoy' de nummers oefent en de dirigent de liedjes doorgeeft aan de kinderen, dan kan het koor oefenen en kunnen Fwiep en zijn kroost thuis oefenen, zonder dat Fwiep door heeft waar het om gaat.
De dirigent is het hiermee eens en vraagt aan de zoon: "Willen jij en je broer en zus dan ook meespelen tijdens het feest?"
Dit lijkt de zoon erg leuk. Hij praat er thuis over en moeder en de andere kinderen vinden het een prima idee.

Ondertussen is het koor op vrijdagmorgen, als Fwiep aan het werk is, druk aan het oefenen. Om bij het koor te komen, moeten de koorleden wel naar de andere kant.
Fwiep begrijpt er niets van. Waarom gaan die koorleden toch steeds naar het koor? Het is geen woensdagmorgen en er is niets gezegd over extra oefenen en als hij vraagt wat ze gaan doen, krijgt hij elke keer te horen: "Daar kom je wel achter als het zover is. Geniet maar van het leven!"
Fwiep voelt zich een beetje buitengesloten en zegt tegen zijn vrouw: "Ik weet niet wat er aan de hand is. De koorleden gaan steeds op vrijdagmorgen richting koor en het is niet onze oefendag. Het voelt voor mij alsof ik er niet meer bij hoor."
Zijn vrouw zegt tegen hem: "Er zal vast iets anders zijn. Kop op en ga anders wat pianospelen en wat muziek maken met de kinderen."
Dit vindt vader een goed idee en zonder dat hij het weet, oefent hij de liedjes voor zijn eigen feestje. De kinderen hebben er wel lol in om met hun vader te spelen en zij kijken er naar uit om samen met koor 'Enjoy' en hun pa te spelen op zijn feestje.
Ondertussen is de dochter bezig met hoe ze eruit ziet. Zij wil er kikker-prinsesselijk uitzien op het feestje van haar vader. Zij wil nog even naar de kikkerschoonheidssalon 'Beautiful Kik' om een afspraak te maken voor deze bijzondere dag.
Ook Fwieps vrouw wil iets bijzonders. Zij wil haar man verrassen met een grote bos hartvormige bloemen in de originele kikkerkleuren. Zij wil haar man opvrolijken, want hij is nog steeds erg stil als de koorleden op vrijdagmorgen naar het koor gaan. Hij begrijpt er helemaal niets van. Hij is er zelfs een beetje kikker-deprie van en dat in 'Voel-je-blij-land'. Dat mag toch niet zo zijn! Hij vindt het wel fijn om op woensdagmorgen met 'Enjoy' te oefenen.

De dag van het concert komt steeds dichterbij. Zondag is Fwiep jarig. Zaterdag moet hij werken en iedereen is vrolijk en roept: "Fwiep, fijne verjaardag morgen!"
Fwiep denkt: "Hoe weten ze dat toch allemaal?"
Zondagmorgen vroeg ligt Fwiep nog lekker te slapen.
Het feest wordt vandaag gevierd op Lisblad Geluk. De bankjes worden al vroeg naar deze plek gebracht. De piano, de gitaar en het drumstel worden neergezet.
Als Fwiep wakker wordt is iedereen buiten. Het is stil in huis en hij voelt zich een beetje triest, omdat iedereen weg is.
Als hij zich heeft aangekleed, komen zijn vrouw en de kinderen binnen. Zij feliciteren hem hartelijk en zijn vrouw geeft de bijzondere bos bloemen.
Zowel zijn vrouw als de kinderen zien er kik-top uit. Ze vragen hem om mee te gaan.
Fwiep dacht dat hij zijn verjaardag thuis zou vieren en begrijpt er weer niets van.

Als ze bij Lisblad Geluk aankomen, staat het koor al klaar. Zijn zoons nemen plaats achter de instrumenten. Dan begint het koor te zingen:

Hiep hiep kikkers, hiep hiep kikkers,
hieperdepiep voor Fwiep!
We dansen in het rond,
we springen op de grond!
Hiep hiep kikkers, Fwiep!

Hiep hiep kikkers, hiep hiep kikkers,
hieperdepiep voor Fwiep!
We maken hier muziek,
we zijn van elastiek!
Hiep hiep kikkers, Fwiep!

Hiep hiep kikkers, hiep hiep kikkers,
hieperdepiep voor Fwiep!
Weer een jaar erbij,
kom maar in de rij!
Hiep hiep kikkers, Fwiep!


Bladmuziek van Hiep-hiep Kikkers

Na dit lied wordt aan Fwiep gevraagd of hij achter de piano wil gaan zitten.
Het hele dorp is aan komen springen.
Fwiep, het koor en zijn kids spelen met hart en ziel. Fwiep is helemaal blij en heeft nog nooit zo'n fijne verjaardag gehad. Hij voelt zich helemaal op zijn gemak in het koor, tezamen met z'n familie en vrienden.
Fwiep is weer helemaal happy!

Tekening: M. Loon
Muziek: F.W.J. Post
Tekst: R.A. Post-Dignum
Terug naar boven

Met de deel-knop van uw browser, of met onderstaande koppelingen deelt u deze pagina via sociale media of e-mail.